10 Temmuz 2007 Salı

Johhny Deep- Biyografi-

" Eski kafalı bir adamım... En büyük isteğim midesi birayla dolmuş bir halde evinin kapısının önünde oturup bir gölü ya da başka bir şeyi öylece seyreden yaşlı bir adam olmak " diyerek bedenen genç olsa da ruhen yaşlı olduğunu savunan yetenekli aktör Johnny Depp, aykırı doğasıyla Hollywood'un revaçtaki yakışıklıları Brad Pitt, Keanu Reeves, Tom Cruise gibi tapılan yıldızlardan biri olmaktan sürekli kaçınıyor.
"The Ninth Gate", "The Astronaut's Wife" ve "The Source" 1987 yapımı "21 Jump Street" adlı filmdeki Dedektif Tommy Hanson tiplemesiyle bir anda özellikle genç izleyicilerin sevgilisi haline gelen Depp'in sinema dünyasına ilk adım atışı, kendinden emin tavırları, doğal ve içten konuşma tarzı ile sevgisini kazandığı ünlü aktör Nicolas Cage'in tavsiyesi doğrultusunda gerçekleşmiş...

" Çığlık 3 " adlı filmle adından söz ettiren korku filmlerinin unutulmaz yönetmeni Wes Craven'ın korku klasiği " Nightmare on Elm Street "( Elm Sokağında Kabus ) ile ilk sinema filminde oynama fırsatını yakalayan Florida'lı aktör, oyunculuk okulundaki başarısı ile Oliver Stone'un Oscar ödüllü Vietnam draması "Platoon"da küçük bir rol kazandı. Uzun seneler birlikte çalışacağı ünlü yönetmen Tim Burton'un aynı zamanda kendini de ispat ettiği filmi "Edward Scissorhands"de Winona Ryder ile birlikte oynayan genç aktör, başarısıyla bütün dikkatleri üzerinde topladı. Bir anlamda içine saplandığı uyuşturucu batağından kurtulmasını sağlayan bu filmle birlikte önü açılan Depp, yine bir Wes Craven yapımı olan "Freddy's Dead : The Final Nightmare", Emir Kustirica'nın Amerika taşlaması "American Dream", Jim Jarmush'un Western'i "Dead Man" gibi zamanının ses getiren filmlerinde rol aldı.

Özellikle 1993 yapımı "Benny and Joon"da canlandırdığı, kendinin Charlie Chaplin ve Buster Keaton'ın yeniden doğmuş hali olduğunu zanneden sorunlu bir genç ve Tim Burton'ın dünyanın en kötü yönetmeni olarak kabul edilen Edward Wood'un hayatını anlattığı filmindeki ( Ed Wood,1994 ) Ed Wood karakteri ile radikal üslubunu rollerine yansıtan Depp, genç bir aktörden beklenilenin daima dışında kaldı.

Başarısının mükafatını Al Pacino ve Marlon Brando gibi usta oyuncularla karşılıklı oynama şansını yakalayarak alan Depp, sıra ile "Don Juan DeMarco" ve bir gangster filmi olan "Donnie Brasco"da yer aldı.

Canlandırdığı karakterlerin yanı sıra özel hayatındaki aşkları ile de konuşulan Johnny Depp, Winona Ryder, Sherlyn Fenn ve Kate Moss gibi güzel aktrislerle fırtınalı ilişkiler yaşadı. 1999 yılında Fransız şarkıcı ve aktris Vanessa Paradis'le bir çocuk dünyaya getiren aktör, bunun yanı sıra bir zamanlar başına büyük sorunlar çıkaran ve efsanevi aktör River Phoenix'in aşırı dozda uyuşturucu alarak hayatını kaybettiği ünlü gece kulübü The Viper Room'un işletmeciliğini yapmaya devam ediyor.


Karayip Korsanları serisi haricinde aşağıdaki filmlerde rol almıştır:

2000 - The Ninth Gate

1999 - Sleepy Hollow

1999 - Astronaut's Wife

1998 - Fear and Loathing in Las Vegas

1997 - Donnie Brasco

1995 - Nick of Time

1995 - Dead Man

1995 - Don Juan DeMarco

1994 - Ed Wood

1993 - Benny & Joon

1993 - Arizona Dream

1993 - What's Eating Gilbert Grape

1990 - Edward Scissorhands

1990 - Cry-Baby

1986 - Platoon

1985 - Private Resort

1984 - Nightmare on Elm Street